In the Spotlight Angelique Mathijssen – van den Bosch

Interview met Angelique Mathijssen-van den Bosch

1. Waarom past jouw kunst in het plaatje 21th-Century Art? Of heb je liever (g)een ander hokje.

* Ik denk dat je er tegenwoordig niet aan ontkomt dat je beïnvloed wordt door de digitale beeldcultuur. Je ziet dagelijks zoveel voorbij komen op internet, dat het zich mengt en/of strijdt met de ervaringen in het hier-en-nu. Ik zoek naar een evenwichtig samengaan tussen die twee, door in elk schilderij zowel realistisch als abstraherend te werken. Dat pakt af en toe wat surrealistisch uit, maar verder geloof ik niet dat mijn werk binnen een afgebakend kader past, maar dat is dan juist weer best 21e eeuws….vervaging van hokjes!

2. Wat wil je graag verbeteren? (aan jezelf, je werk, de wereld ..vul maar in)
* Als ik een toverstokje had, dan zou ik de balans tussen de mensheid en haar natuurlijke omgeving terug willen toveren. Bij gebrek aan tovertalent probeer ik dat evenwicht in mijn schilderijen te laten zien.

3. Hoe werk je het liefst?
*Ik werk het liefst in alle rust, met zachte muziek op de achtergrond alleen in mijn atelier, met als vast gezelschap onze kleine viervoeter. Wanneer ik op mijn vingers gekeken wordt, lukt het me niet. Het is een soort meditatieve staat waarin ik niet gestoord wil worden.

4. Wie is je inspirator, bewonder je om zijn of haar werk/persoonlijkheid?
*Nu ik erover nadenk…. ik bewonder best veel kunstenaars. Er werd en wordt zoveel moois gemaakt. Ik denk dat ik gaandeweg het kijken naar en ervaren van kunst overal wel kleine sprankelingen opdoe, die me inspireren. Sinds een paar maanden prijkt het portret van Frida Kahlo op de zijkant van mijn rolstoel. Ik bewonder Frida, om haar werk maar zeker ook om haar persoonlijkheid. Hoe zij ondanks (en misschien ook dankzij) haar grote fysieke tegenslagen en uitdagingen toch gepassioneerd sterke beelden bleef creëren.

5. Zonder welk materiaal of gereedschap zou je niet kunnen werken?
*Mijn handen. Ik ben oorspronkelijk als keramist en beeldhouwer begonnen. Dat tactiele blijft toch telkens weer de kop opsteken, waardoor ik regelmatig met mijn handen zit te schilderen. Als ik vanaf morgen geen penselen meer zou mogen
gebruiken, zou ik nog steeds blijven schilderen (al zou mijn stijl daardoor wel wat veranderen natuurlijk 🙂 en dat zet me dan weer aan het denken… zo gaat dat met inspiratie.

6. IK BEN TROTS OP DIT WERK: *
* In de huidige expositie ‘Vrijheid’ bij SHE Art Gallery is o.a. mijn schilderij ‘Where waxwing lives’ te zien. Dat schilderij heeft alles in zich wat ik wil laten zien; Een mooie gelaagdheid in de ondergrond, en een evenwichtig samengaan van landschap, mens en dier.

7. Zie je jezelf bevoorrecht kunstenaar te zijn?
*Op mijn 14e wist ik al dat ik de ‘kunsten’ in wilde, waarna een opleiding aan de kunstacademie volgde. Daarna heb ik lange tijd met veel plezier lesgegeven in de kunstvakken. Dat ik nu in mijn atelier nog steeds bezig mag en kan zijn met het maken van kunst en dat ik mensen blij maak met mijn werk…ja dan voel ik me zeker bevoorrecht!

8. Verzin 1 nieuwe vraag voor de volgende kunstenaar, en geef zelf natuurlijk ook
antwoord op die vraag:
*Zie vraag 9

9. Welk kunstwerk van welke kunstenaar heeft je ooit uit het niets geraakt of bij de keel gegrepen?
*’Ways to never forget’ van Christian Boltanski. Het zal zo’n 25 jaar geleden zijn…een museumzaal waarvan de wanden volledig afgedekt werden met kledingstukken. Ik had me niet voorbereid op dit museumbezoek, en wist vooraf niet wat te verwachten. Maar in één klap was duidelijk wat Boltanski wilde laten zien. Deze kleding werd ooit gedragen door mensen. De kleding bleef leeg achter…. Voor het eerst greep kunst me klap boem naar de keel.

Contact

Neem contact met ons op

Heeft u een vraag, wilt u een afspraak maken of buiten de openingstijden langskomen?
Neem telefonisch contact met ons op of stuur ons een e-mail.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×